2023. július 5., szerda

Csoóri Sándor CSSP-NEPTANC-MO-2022-0098 pályázat – BESZÁMOLÓ

A Csoóri Sándor Alap – Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő által meghirdetett pályázaton 800.000 Ft-ot nyert az Uszód Község Ifjúságáért és Kultúrájáért Alapítvány.

Ezáltal a hagyományainkat felelevenítő programok elő zenés kíséretére volt lehetőségünk.

Négy programot szerveztünk ennek jóvoltából 2023 tavasszával. Az első Április 30-án, vasárnap délután került megrendezésre. Májusfa állítás és táncház volt, amelynek helyszínét a Boldizsár Emlékház szolgáltatta. Miután a gyerekek feldíszítették a májusfát, kezdetét vette az Uszódi Gubbantós Hagyományőrző Néptáncegyüttes közreműködésével, és Pogrányi Miklós és barátai zenekar kíséretével a táncház.

2023 Május 20-án, délután tartottuk a Fagyosszentek ünnepe fantázianévre keresztelt gyerek programunkat. Kreatív élménysarok, játékos feladatok, mese várták a gyerekeket, megismertetve őket a fagyosszentek történetével. Majd a Csurgó zenekar interaktív előadását élvezhették a gyerekek és szülők egyaránt. Ennek helyszíne a község Közösségi háza volt.

2023 Május 27-én délután Pünkösdöljünk! elnevezésű programunkat, ahol Pünkösdi király és pünkösdi királyné választást tartottunk, első alkalommal. Hagyományos ügyességi feladatokat kellett teljesíteni az indulóknak, ilyen volt a farönk gurítás, farönk cipelés, talicskatolás és babzsák dobálás. Finom sajtos, olajos kelt kaláccsal tudtuk megvendégelni a résztvevőeket. Megválasztottuk a falu első Pünkösdi királyát, királynéját, leányát, akik egy évig viselhetik e címet. Reméljük jövőre újra lesz bátor vállalkozó, aki megküzd ezért a címért. A programot utcazene zárta, a zenét Jimmy és Nika szolgáltatta. A program helyszínéül ismét a Boldizsár Emlékházat választottuk.

Az utolsó tervezett programunk 2023 Június 24-én volt. Szent Iván Éj a Dunán címmel, Tóth Ákos tárogató művész előadásával. A zene mellett megismerkedhettünk a tárogató hangszer történelmével, átalakulásával, a modern hangszerrel. Igazán színes, színvonalas és érdekes műsor volt, sok jó muzsikával kísérve. Még az uszódi dallamok is felcsendültek a tárogató hangszeren. A Dunapart igazán hangulatos és gyönyörű hátteret biztosított a programnak. Az előadás után még egy kis piknikezésre is sort került, a tűzgyújtási tilalom es a szél miatt, nem sütöttük meg a szalonnát, de így sem maradt senki éhes, meg persze szomjas sem.

Az önkormányzat kulturális referensével közösen állítottuk össze a programot. Legfőbb célunk az volt, hogy rendezvényeinken minden korosztálynak örömet szerezzünk. Köszönet a Csoóri Sándor Alapnak, hogy e kis falu lakói ilyen színes, színvonalas eseményeken vehettek részt.

Megszakítás