2010. augusztus 1., vasárnap

Új ruhát kapott az uszódi asszony

A Paksi Atomerőmű Zrt. Látogatóközpontjában a kezdetektől két uszódi vonatkozású látnivaló van. Aki arra jár, megnézheti azt a fotót, amelyen az uszódi Kovács Tivadar, utoljára fogott a Dunában vizát, 1987-ben. A viza 3 méter hosszú és 180 kilogramm volt.  A másik egy életnagyságú baba, uszódi népviseletben. 
Az Uszódi Nyugdíjasklub tagjai a nyár elején jártak a Látogatóközpontban és az üzem területén. Ekkor észlelték, hogy az uszódi baba ruházata ekkorra elég viseltessé vált. Ezért felajánlották, hogy egy újra cserélik, méltó öltözetben.
Hamarosan kaptak is egy új próbababát és az asszonyok el is kezdtek készülni. Horváth Gáborné, Kun Gáborné, Tóth Lajosné és Lukács Zoltánné összegyűjtötte a baba méretére a ruhákat.
Bedi Gyula polgármester Lukács Zoltánnéval, Tóth Lajosnéval és Bazsó László alpolgármesterrel július 21-én útra kelt és Paksra vitte az új, díszes uszódi ruhába öltöztetett babát. Azért a régit sem selejtezték le végleg, elhozták Uszódra feljavítani, mert a későbbiekben, az erőmű múzeumában kívánják elhelyezni.
 képeket készítette: Bedi Gyula

Megszakítás